Skip to content

Ugifte mødre og deres børn – 27. januar 2020

Agnete B. Madsen: Foredragets udgangspunkt er min far, et uægte barn, der i 1917 blev født på Bethesdahjemmet i Århus.

Foredrag ved Agnete B. Madsen, Historiker, Ph.D

Agnete B. Madsen: Foredragets udgangspunkt er min far, et uægte barn, der i 1917 blev født på Bethesdahjemmet i Århus. Hans mor var fiskerpige fra Skagen, hans far en nyudlært typograf fra Hjørring. Sidstnævnte var selv et uægte barn og fiskerpigen havde en storesøster, der slet ikke lignede resten af søskendeflokken…..

Det vrimler med uægte børn i min familie, men reaktioner og måder at takle situationen på var vidt forskellige alt efter tid, miljø, tro og personlig styrke.

Mine noter fra mødet

Agnete ønskede at finde information om familien og henvendte sig hos Kvindemuseet i Aarhus, og var der medvirkende til at etablere en udstilling om uægte børn i 1998.

Der blev indsamlet informationer, som dannede grundlag for bogen "Ægte historier om uægte børn" der udkom i 2001. Derefter kom der et forskningsprojekt som dannede grundlag for en Ph.D. for Agnete Birger Madsen. I 2017 udkom bogen "..et meget ilde berygtet Fruentimmer", som handler om Agnetes tiptiptipoldemor, Kirsten Andersdatter Kudsk, og beskriver forholdende for fattige i Danmark i slutningen af 1800 tallet og ind i 1900 tallet. Kirsten fik 6 børn med 5 forskellige mænd.

Agnete Birger Madsen udgav bogen "..et meget ilde berygtet Fruentimmer" i 2017

Agnete fortalte levende og underholdende om sin forskning - herunder er en enkelt fortælling om bl.a. Agnetes far:

I 1916 mødtes Birger og Matilde på Restaurant Royal til dans i Skagen. Hun var 17 og datter af en indremissionsk familie. Hun havde sammen med sine søstre værelse på barndomshjemmets 1. sal. Der var en altan og der voksede noget vedbend op ad muren under altanen, så Matilde listede ud over altanen og klatrede ned i friheden og mødtes med sin kæreste, Birger. Han var 19 og nyudlært typograf. 

De var meget forelskede og Matilde blev gravid omkring Skt. Hans og Matilde måtte bekende sin brøde omkring juletid. Så var den kærlighed slut og tragedien begyndte. Birger var socialist, så han var ikke velkommen hos de hellige.

Da fødslen nærmede sig kom Matilda på Bethesda i Aarhus, et indremissionsk hjem for faldne kvinder. Forældrene ville "slå hånden af hende" hvis hun fulgte med Birger, som flyttede til Oslo. Bethesdas formål var at frelse den unge kvinde fra syndens sold og ind i MISSIONEN. Sønnen fik navnet Henrik Birger Madsen. Birger sender en færgebillet til Oslo - men Matilda turde ikke rejse op til ham - Birger blev aldrig gift, blev i Norge hele sit liv og de så aldrig hinanden mere.

Henrik voksede op hos sine bedsteforældre. Henrik skulle kalde bedsteforældrene mor og far.

Blev Matilde frelst? Nej. Matilde førte et udsvævende liv, iflg. Bethesda søstrene. Efter nutidens normer var Matilde en livsglad, smuk ung pige med appetit på livet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.