Skip to content

20-09-2016 I Holgers kølvand 1911-1920

Foredrag ved John Simonsen

john_sKaare bød velkommen til de fremmødte tilhørere samt til John Simonsen og gav straks ordet videre til sidstnævnte.

John Simonsen (JS) fortalte, at hans far, Holger Simonsen, døde i 1934, da JS var 2 år gammel, så ha havde aldrig kendt sin far, og han havde heller aldrig hørt ret meget om faderens familie.

Da moderen døde, overtog JS en del effekter, bl.a. en papæske, som viste sig at indeholde papirer og fotos fra faderens tid. Ved at studere disse papirer og fotos lærte JS sin fars familie at kende, og han kunne genskabe sin fars liv som sømand på de 7 verdenshave.

Faderen voksede op i Århus, for hans forældre var grønthandlere. I 1911 tog faderen ud at sejle som dæksdreng på en skonnert, som fortrinsvis sejlede indenlands, men der var også ture til Skotland med kul.

dsc00270-bHolger Simonsen skiftede hyre adskillige gange og altid på sejlskibe. Han kom i første omgang til Canada, hvorefter sejladsen gik sydover til Sydamerika. Fra Sydamerika gik turen til Australien og igen tilbage til Sydamerika. Videre til Oregon i USA og så igen til Australien. Herfra sejlede han nordpå til Indien, hvor bl.a. Bombey blev besøgt.

Atter tilbage til Australien og derefter til USA, nærmere bestemt San Francisco, hvor han afmønstrede i 1917. Han gik ind i den amerikanske flåde, hvor han sejlede med krigsskibet Kansas under resten af 1. verdenskrig.

Til slut vendte han hjem til Danmark og gik i land.

I 1922 blev Holger Simonsen ansat som politibetjent, men desværre døde han som nævnt allerede i 1934 kun 39 år gammel.

04.10.2016, Mogens Pag